Wie aardappelschillen in huis heeft, heeft een schat in handen: waarvoor kun je ze gebruiken?

aardappelschillen op het bord.

Aardappelschillen zijn een schat voor in huis vanwege hun vele toepassingen en voordelen. Ontdek waarom je ze niet weg moet gooien.

Lange tijd belandden aardappelschillen rechtstreeks in de vuilnisbak. Tegenwoordig weten we echter dat ze geen afval zijn, maar een schat vol voedingsstoffen, praktische toepassingen en besparingen voor het huishouden. We vertellen je alle details.

Deze dunne schillen zijn rijk aan kalium, vezels, B-vitamines en antioxidanten en kunnen worden omgezet in voedsel, meststoffen en zelfs natuurlijke schoonmaakproducten.

Waarom aardappelschillen een schat zijn

Aardappelschillen kunnen op veel plaatsen in huis worden gebruikt.

De aardappel is een van de meest gegeten groenten in elk huishouden, daarom is het heel gebruikelijk dat de schillen constant worden weggegooid. Nu vertellen we je waarom je ze moet bewaren:

Aardappelschillen kunnen voordelig zijn vanwege hun hoge antioxiderende, hypoglycemische en hypolipidemische eigenschappen, naast hun fenolverbindingen.

Allereerst zijn ze een goede compost en natuurlijke meststof voor planten: aardappelschillen breken snel af en leveren essentiële voedingsstoffen aan de bodem. Je kunt ze in potten of in de moestuin begraven als organische meststof, vooral voor groene bladplanten.

Een andere manier om te bemesten is door “aardappelschillethee” te maken, omdat het water wordt verrijkt met mineralen en helpt om wortels en bladeren te versterken.

Je kunt er ook gezonde en knapperige chips van maken. Je hoeft alleen maar de schillen goed te wassen, ze te mengen met een scheutje olie, op smaak te brengen (paprikapoeder, knoflook, oregano) en te bakken tot ze goudbruin zijn.

Een van de meest effectieve en praktische toepassingen is dat ze dienen als een natuurlijke truc om potten en pannen schoon te maken. Vooral rauwe schillen bevatten stoffen die helpen bij het verwijderen van vet en vlekken.

Dankzij de aardappelschillen is de pan weer schoon.

Aardappelschillen kunnen worden gebruikt om een uitstekende meststof voor planten te maken.

Wrijf de binnenkant van de pan of koekenpan in met de schillen en spoel ze daarna af. Het is een milde en milieuvriendelijke alternatieve manier om snel schoon te maken.

Ze zijn ook zeer geschikt om staal en metalen voorwerpen te laten glanzen. Hiervoor moet je de aardappelschillen over bestek of roestvrijstalen oppervlakken wrijven, zodat ze weer gaan glanzen. Veeg vervolgens met een droge doek om het polijsten af te maken.

Ten slotte wordt aardappelschil dankzij het gehalte aan antioxidanten in sommige natuurlijke schoonheidsroutines gebruikt om tekenen van vermoeidheid te verminderen, de huid te verzachten en de teint te egaliseren. U kunt de binnenkant van de schone schil 10 minuten op het gezicht leggen en met warm water afspoelen, mits u geen gevoelige en geïrriteerde huid heeft.